Etter fjerning visdomstann

Postoperativ informasjon

Kirurgisk fjerning av visdomstenner

Rett etter operasjon:

 Gas-kompressen over såret skal ligge på plass i ca. 30 minutter, og deretter fjernes. 
   
 Kraftig skylling av munn og berøring av såret bør unngås. Dette kan provosere frem blødning, og føre til at blodkoagelet som er dannet forsvinner 
   
  Ta smertestillende så fort du begynner å kjenne smerter. 
   
 Bruk evt. is-pose mot huden over operasjonsområdet (se avsnitt om hevelse). 


Generelt: Fjerning av visdomstenner er et kirurgisk inngrep i kjevebenet. Mange pasienter vil få ubehagelige symptomer i form av smerter, hevelse og vanskeligheter med å spise etter operasjonen. Disse symptomene varer fra 24 til 72 timer. Informasjonen under er laget med henblikk på at du skal få en rask tilheling og minst mulig postoperative plager.

Blødning:
Du skal ikke røyke, spise, drikke eller skylle munn de første 3 timer etter operasjonen, slik at blodkoagelet i kjevebenet ikke forstyrres . Du får en gasbind-kompress (tupfer) å bite på etter operasjon for at det skal være et lett trykk på operasjonsområdet slik at det ikke blør. Fortsett å bite på denne i 30 minutter etter operasjon. Det er vanlig med litt blødning fra såret de første 2 dagene. Føler du at det blør mye vil de fleste blødninger stoppe ved at du biter hardt på en kompress i 15-30 minutter.

Hevelse:
Når du kommer hjem bør du ta det med ro, og holde overkroppen/hodet høyt. En ispose (icepad) mot ansiktet over operasjonsområdet vil kunne redusere hevelsen. Hold en ispose mot ansiktet ved operasjonsområdet i 15-20 minutter, og legg den deretter i fryseren i 15 minutter slik at den blir kald igjen. Bruk ispose og hold hodet så høyt som mulig de første 24-48 timer etter operasjon. Hevelsen vil øke de første 24-48 timer, og så gradvis avta iløpet av få dager.

Spise: Du kan spise og drikke hva du ønsker 3 timer etter operasjon. Unngå å tygge direkte mot operasjonsområdet. Ikke bruk sugerør, drikk fra vanlig glass.

Munnhygiene:
Du kan børste tenner samme kveld, eller påfølgende morgen, men unngå operasjonsområdet de første 5 dager. Dagen etter operasjon kan du skylle munn med lunkent saltvann etter hvert måltid. Saltvann lages ved å ta en teskje salt i ca 250 ml vann fra springen. Ofte anbefaler vi et antibakterielt munnskyllevann, CorsodylR.Børst tennene først og skyll med CorsodylR 1 minutt morgen og kveld kveld.

Smerte:
Lokalbedøvelsen varer fra 2-4 timer, og når effekten av denne avtar må du forvente at smertene tiltar. Ta smertestillende som forskrevet de første to dager. Etter de første 2 døgn er som regel Paracet og Ibux-preparater tilstrekkelig. Ta tablettene med et helt glass vann.

Sting (suturer):
Om du har fått suturer er dette som regel tråd som går i oppløsning og forsvinner av seg selv i løpet av 3-10 dager etter operasjon. Du trenger derfor ikke komme tilbake til klinikken for å fjerne disse. Det vil ofte bli en fordypning/grop i kjevekammen der tannen stod. Det vil ta flere uker før kjevekammen blir helt jevn.


Komplikasjoner:


Smerten og hevelsen skal fra andre til tredje postoperative dag gradvis avta. Hvis den postoperative smerten og hevelsen tiltar vennligst kontakt oss for ytterligere informasjon om forholdsregler.

Alveolitt, eller ”dry socket” er benevnelsen på en smertekomplikasjon som oppstår dersom blodkoagelet i hullet der tannen stod forsvinner for tidlig. Selv om smerten og hevelsen har avtatt som normalt kan det da oppstå smerter 2-3 dager etter operasjon. Typisk er det smerter i operasjonsområdet som av og til kan stråle opp mot øret. Ring og bestill en konsultasjonstime om dette skjer.

VÆR VENNLIG Å KONTAKTE OSS PÅ TELEFON 23368000 HVIS DU HAR PROBLEMER ELLER SPØRSMÅL VEDRØRENDE DET KIRURGISKE INNGREPET.
  
  
Kirurgisk fjerning av visdomstenner

Last ned Pdf her
 Informasjonsfolder visdomstenner 

Last ned Pdf her
Skriv ut