Hakeplastikk/hakeimplantat

 
Forstørrelse av haken er en av de kosmetiske operasjoner i ansiktet som kan være svært effektiv for mange pasienter. Endring av hakens projeksjon vil påvirke ansiktsprofilen og harmonien i ansiktets proporsjoner. Dette er et relativt enkelt inngrep, som utføres av kosmetiske kiruger med variabel erfaring og utdannelse. Men det at prosedyren ansees som ”enkel” kan også bidra til komplikasjoner og misfornøyde pasienter etter hakeplastikk. Om det er indikasjon for å endre hakens vertikale proporsjoner, enten forlenge haken opp eller ned, så kan selve hakebent flyttes - genioplastikk (sliding genioplasty). På denne linken fra kollega Dr. Joe Niamtu demonstreres muligheten med dette. Et hakeimplantat ligger an mot underkjevebenet og ”dytter” overliggende bløtvev frem. I dette bløtvevet ligger også muskulatur som det er viktig at ikke skades under operasjon. Videre kommer nerven som gir følelse til underleppen og hakehuden ut av kjevebenet i hjørnetannsområdet, og hakeimplantatet må plasseres slik at denne nerven ikke skades. For å unngå skade av de nevnte strukturer er det mest hensiktsmessig å sette inn implantatet ved et snitt på 10-15 millimeter under haken. Alternativt kan hakeimplantat settes inn via snitt i munnen, men det er da en liten forøket sjanse for komplikasjoner. Det er viktig at implantatet festes til benet, slik at det ikke endrer posisjon, eller bidrar til at underliggende benvev resorberes (forsvinner). For å feste implantatet benyttes mini-titanskruer. Hakeimplantatene finnes i flere ulike utførelser og størrelser, avhengig av hvilken effekt som ønskes. Eventuelt kan det kombineres med kjevevinkel-implantat for å få en mer markert underkjeve for øvrig.Forberedelse før operasjon

Operasjonsdagen skal du om ikke annet er avtalt være fastende 6 timer før oppmøte, og møte uten sminke og neglelakk. Vi vil evt. før operasjon ta et 3D-ansiktsfoto, samt evt. også et panoramarøntgen av kjevene (OPG).
 

 Hva du kan forvente
Vi utfører de fleste hakeimplantatoperasjoner i lokalbedøvelse med evt tablett-sedasjon. Under operasjon blir det enten lagt et snitt, inne  i munnen, fra hjørnetann til hjørnetann, eller et 1,5-2 cm snitt i huden under haken. Kirurgen blottlegger benflaten på haken og tilpasser og fester et implantat til  ønsket kontur. Såret  blir lukket med sting. Til slutt får du evt. en bandasje over haken for å minimere hevelse og blodansamling . Most patients experience swelling and bruising radiating out from the chin in each direction. De fleste pasienter vil oppleve hevelse og blåmerker i huden under og omkring haken. Pasienter utvikler hevelse og blåmerker forskjellig, og hevelsen vil vanligvis  avta innen en uke, mens blåmerker gradvis blir borte  over en to ukers periode.  Når det legges snitt i slimhinnen i underkjevens front er det en noe større risiko for infeksjon i operasjonsområdet.

Resultater 
Enten du får et hake implantatet, kirurgisk korreksjon på selve kjevebenet/ genioplastikk (sliding genioplasty) eller begge deler, kan du forvente å bli overrasket over hvor mye en endring av haken vil bidra til å bedre balanse, proporsjoner og harmoni av dine ansiktstrekk.  

Hake implantat, oppsummering av fakta 

Følgende er generelle retningslinjer for hakeplastikker.

 

Kirurgi lengde:

Om lag en til to timer
Sted:

Operasjonsrom på klinikken

Anestesi/bedøvelse:Lett sedasjon og lokalbedøvelse, eller lokalbedøvelse alene. Om ønskelig narkose / i.v. sedasjon. 
Bandasjer:Du får evt. en elastisk tape på haken de første 48 timer, og evt. en borrelåsbandasje du kan få kjøpt hos oss.
Smerte og ubehag:

Lett, men merkbar smerte i 48 til 72 timer, vanligvis behov for smertestillende  et par dager. Ice packs and a soft diet help speed recovery.Kjøleelementer og mykt kosthold kan hjelpe til med å påskynde tilhelingen.
Hevelse og blåmerker:

Moderat, vanligvis topp etter dag tre. Bruising typically fades in 10 to 14 days. Blåmerker avtar  innen 10 til 14 dager.
Sutur fjerning:

Oppløsbare suturer blir ofte brukt, krever ingen fjerning.  Suturer i hud fjernes etter ca en uke.
Tilbake i arbeid:

5 -14 dager
Gjenoppta trening:

To uker for skånsom trening, seks uker for anstrengende trening

Synlig resultat:

Umiddelbart, når hevelse avtar.
Endelig resultater:

Ca 6 uker
Varighet:Permanent, påvirket av pågående aldring

 
Før og etter bilder
Det er i Norge ikke tillatt å vise foto før og etter kosmetiske kirurgiske operasjoner. Vi henviser derfor til kollega dr. Joe Niamtu sin nettside i USA. Han bruker samme type hakeimplantater, og samme operasjonsmetode for hakeimplantat. Disse foto viser hva som er mulig med hakeimplantat:
FOTOGALLERI HAKEIMPLANTAT


Se vår prisliste

 

 Hakeplastikk - Genioplastikk - Hakeimplantat - Sliding genioplasty.

Skriv ut